Elektronik Kütüphane görme engellilere hizmet veriyor
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ, ENGELSİZ KAMPÜS HEDEFİ DOĞRULTUSUNDA ATTIĞI ADIMLARLA ELEKTRONİK KÜTÜPHANE GİBİ PROJELERLE BİRÇOK ÜNİVERSİTEYE ÖRNEK , ENGELLİ ÖĞRENCİLERE UMUT IŞIĞI OLDU.
Akdeniz Üniversitesi, ‘Engelsiz Kampüs’ hedefiyle attığı adımlarla engelli bireylerin hayatını kolaylaştırıyor. Son olarak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen “Türkiye Erişilebilirlik Ödülleri” kapsamında Erişilebilir Üniversite kategorisinde birinci olan Akdeniz Üniversitesi, hayata geçirdiği projelerle, diğer üniversitelere de örnek oluyor. Bu projelerin arasında özellikle ‘Elektronik Kütüphane Projesi’ birçok üniversite tarafından uygulanmaya başlandı.
30 binin üzerinde kaynak var
Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Yardımcı Teknolojiler Ofisi engelli öğrencilere teknolojik destek, bilişim okuryazarlığı gibi konularda da destek vermektedir. Sarper Arıkan “ Kütüphanemizde yaklaşık 30 bin kaynağımız var. Görme engelli öğrencilerimiz, bu kaynaklarla kendilerini geliştirme şansı buluyor” ifadelerini kullandı. Sarper Arıkan, üniversite web sayfasından ulaşılabilen elektronik kütüphaneye öğrencilerin kimlik numaraları, şifreleri ve engelli raporlarıyla kayıt olarak kaynaklara erişim sağlayabildiğini söyledi.
Dört üniversiteye danışmanlık hizmeti veriliyor
Sosyal sorumluluk projelerinde de yer aldıklarını ifade eden Arıkan, pek çok üniversite ve kurumlara Toplum ve Hizmet Uygulamaları Dersi kapsamında danışmanlık yaptıklarını kaydetti. Sarper Arıkan ,Destek Teknolojileri Eğitimi ve Uygulama Birimi olarak görme engellilere yönelik laboratuvarların nasıl oluşturulacağına ve kullanılacağına dair dört devlet üniversitesine danışmanlık hizmeti verdiklerini ve ödüle layık görüldüklerini de söyledi.
Yazılım geliştirme desteği
Görme engellilerin okuyamama sorununu çözebilmek için android işlemcisi bulunan tablet veya cep telefonunun ürünün etiketine dokundurulduğunda özelliklerini sesli aktaran bir çalışmaya da imza atan Sarper Arıkan, kendi yazılımlarını geliştirmek konusunda da engellilere destek veriyor. Sarper Arıkan, “Görme engelli öğrenciler başta olmak üzere yerel ve ulusal boyutta bazı projelerimiz bulunuyor. Bunların başında eğitim ve yazılım projeleri geliyor. Görme engelli bireylerin kullandığı bilgisayar teknolojileri konusunda eğitimler veriyoruz ve bireylerin kendi yazılımlarını geliştirmeleriyle ilgili çalışmalar yürütüyoruz.” şeklinde konuştu.
Hacettepe Üniversitesi’nde 2016’da ilaç kutularının engelli bireylere erişimi sağlayabilmeleri projesiyle Hamle İnovasyon ödülü alan Arıkan, aynı yıl Türkiye Bilişim Yıldızları Yarışması’nda ikinci oldu. Sarper Arıkan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nca düzenlenen ve bin başvurudan sadece 4 kişinin ödül aldığı “Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde “Engelli Dostu Birey” ödülü almaya hak kazandı. ‘Engelsiz Kampüs’ projesi çerçevesinde aynı zamanda görme engelli bireylerin kampüste rahat hareket edebilmeleri için hayata geçirilen navigasyon projesi de yer alıyor.