İskender Paşa’nın torunları genel kurulda bir araya geldi
TRABZON’UN EN KÖKLÜ AİLELERİ ARASINDA YER ALAN VE SOY AĞAÇLARI 510 YIL ÖNCE TRABZON’DA 14 YIL VALİLİK YAPAN İSKENDER PAŞA’YA DAYANAN İSKENDERZADELER DERNEKLERİNİN GENEL KURULUNDA BİR ARAYA GELDİ
Trabzon’un en köklü aileleri arasında yer alan ve soy ağaçları 510 yıl önce Trabzon’da 14 yıl valilik yapan İskender Paşa’ya dayanan İskenderzadeler derneklerinin genel kurulunda bir araya geldi.
İskender Paşa’nın torunları olan İskenderoğulları aile bireylerinin yardımlaşma ve dayanışması için kurmuş oldukları İskenderzadeler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin olağan genel kurulu Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde pandemi kuralları altında gerçekleştirildi.
Olağan Genel Kurul’a önceki dönemlerde dernek başkanlığı yapmış olan başkanlar da katılırken, geçtiğimiz dönem Dernek Başkanı olan Aydoğan İskender yine tek liste halinde girmiş olduğu Dernek Başkanlığı seçiminde yeniden başkan seçildi. Aydoğan İskender yapmış olduğu teşekkür konuşmasında, Trabzon merkezli olan derneklerinin İskender Paşa’nın soyundan olup da 46 farklı soy isim almış olan aile bireyleri ile irtibatlı olduklarını ve İskender sülalesinden olan Artvin, Adapazarı ve İstanbul başta olmak üzere çeşitli illerde dernek temsilcilerinin olduğunu hatırlattı. Derneklerine bir yerleşke almak hedeflerinin olduğunu belirten İskender katılımcılara katılımları ve vermiş oldukları destek için teşekkür etti.
Dedelerinin Trabzon’a ve Osmanlı Devleti’ne büyük hizmetleri olduğunu hatırlatan İskender, “1512 yılında Yavuz Sultan Selim Han’ın padişah olmasının ardından Kastamonu ayanı olan Mustafa beyin oğlu İskender Paşa Trabzon Sancak Beyliği’ne atanmış. 1512 yılından 1533 yılına kadar geçen 21 yılda çeşitli tarihlerde yaklaşık 14 yıl Trabzon’da 4 dönem valilik yapmış. Valiliği döneminde şiîler Amasya’yı basmış ve Şahkulu tayfası şehri ele geçirmişti. Trabzon Vâlisi İskender Paşa Amasya’nın kurtarılmasına katılmış ve şehir geri alınmış. Yavuz Sultan Selim Han, 1514’te İran’a sefer açınca 140 bin kişilik ordunun malzeme, erzak ve donanımı Trabzon’dan Erzincan’a sevk edilmiştir. Trabzonlular Yavuz’u Çaldıran’da yalnız bırakmamıştır. Yine Anadolu’da Bozoklu Celal’in Mehdilik iddiasıyla ve 20 bin adamıyla Şebinkarahisar’ı ele geçirmesi Trabzon’a sorun olmuş, İskender Paşa kuvvetleri Bozoklu Celal’i öldürmüş, adamlarını yenmiştir” bilgilerini paylaştı.
İskender, 1533 yılına kadar Trabzon Vâliliği’nde kalan dedeleri İskender Paşa’nın şehri adeta yeniden imar ettiğini belirterek “1529 yılında kendi adını taşıyan câmi ve medreseyi yaptırmış. Trabzon’un umumî güzelleşmesine çok çalışmış. Şimdiki Meydan ve çevresini o düzenlemiş. Ayrıca Hacı Kâsım Câmiî, Taşhân, Tabakhâne Câmiî onun valiliği döneminde yapılarak imar sürdürülmüştür. 1533 yılında Trabzon’da Vâli iken ölünce, kendinin yaptırdığı ve adını taşıyan İskender Paşa Câmiî’nin batı tarafındaki haziredeki mezârlığa defnedilmiş. Sandukalı, baş ve ayak şâhideleri mermerden olan mezâr, hazirenin ortasında bulunuyor. Tâlik şekilde yazılmış birkaç kelimelik çok sâde kitâbeli mezâr taşındaki kavuktan, İskender Paşa’nın Vezîr olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre, Trabzon Vâlisi İskender Paşa, Vâlilik’te Vezîrlik rütbesi almış ilk Osmanlı devlet adamlarındandır. Günümüze yakın yaptırdığı caminin avlusunda yer alan İskender Paşa Medresesi yıktırılmış, batı tarafındaki mezarlık ise kaldırılmıştır. Burada sadece İskender Paşa’nın mezarı bırakılmıştır. Şuanki câmi etrafı vaktiyle vakıf bir meyvelikmiş, geliri câmi ihtiyaçlarına harcanırmış. Ancak bunlardan bugüne sadece camisi ve mezarı kalmış” ifadelerini kullandı.
Aile büyüklerinin geçmiş yıllarda yapmış oldukları araştırmalar neticesinde Trabzon’da ’İskender’ soyadı taşıyanların soy ağacının İskender Paşa’ya dayandığının tespit edildiğini belirten Aydoğan İskender “Bu doğrultuda 2006 yılında İskenderzadeler Derneği kuruldu. Dernek olarak 2006 yılından beri İskender Ailesi’nin fertlerini bir arada tutabilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
İskender Paşa’nın torunlarının ağırlıklı olarak Trabzon’un Yomra ve Vakfıkebir ilçelerinde yaşadığını ve şehir dışında da aile fertleri bulunduğunu ifade eden İskender, “Trabzon dışında Artvin’in Hopa ilçesinde, Sakarya-Karasu ve İstanbul’da yine yoğun olarak aile fertlerimiz bulunuyor. Dernek olarak zaman zaman bu birlikteliklerimizi sağlamak adına ziyaretler yapıyoruz. İskender ailesi olarak Trabzon’da yaklaşık 10 bin nüfusa sahibiz. İstanbul’da ağırlıklı olarak 3 bin civarında. Türkiye geneline yayılan nüfus yoğunluğumuz ise yaklaşık 40 bini buluyor” diye konuştu.