Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Vatandaşa Hizmet

İZTO projesine “Özendirme Kategorisi” ödülü

İZMİR TİCARET ODASI (İZTO) İLE ÇİĞLİ BELEDİYESİ İŞ BİRLİĞİNDE, DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ, ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA BÖLÜMÜ, ŞEHİRCİLİK ANA BİLİM DALI, ÖĞRETİM ÜYESİ DOÇ. DR. MERCAN EFE GÜNEY’İN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE HAYATA GEÇİRİLEN “KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELEDE KADIN DOSTU KENT PLANLAMA YAKLAŞIMI” PROJESİ, TÜRKİYE’NİN ÖNDE GELEN ŞEHİRCİLİK UYGULAMA ÖDÜLLERİNDEN OLAN RACİ BADEMLİ İYİ UYGULAMALAR ÖDÜLÜ 2021 YARIŞMASINDA ÖZENDİRME KATEGORİSİNDE ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ.

İZTO projesine “Özendirme Kategorisi” ödülü

İzmir Ticaret Odası (İZTO) ile Çiğli Belediyesi iş birliğinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Şehircilik Ana Bilim Dalı, Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mercan Efe Güney’in yürütücülüğünde hayata geçirilen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kadın Dostu Kent Planlama Yaklaşımı” projesi, Türkiye’nin önde gelen şehircilik uygulama ödüllerinden olan Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2021 Yarışmasında özendirme kategorisinde ödüle layık görüldü.

Uygulama alanı olarak Çiğli’nin Köyiçi Mahallesi seçilen projede, Çiğli Belediyesi tarafından 5 kadın şehir plancısı istihdam edildi. 52 hektarlık alanda, kadın dostu kent planlama ilkeleri doğrultusunda arazi kullanımı, (konut, ticaret, açık ve yeşil alanlar vb) ulaşım (taşıt ve yaya yolları, kaldırım genişlikleri ve yükseklikleri, yol döşemeleri vb), sosyal ve kültürel tesislerin konumu ve erişilebilirliği, açık ve yeşil alanların konum ve büyüklük açısından yeterliği ve kullanım bilgileri, kent mobilyalarının standartları gibi başlıklarda değerlendirmeler yapıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından düzenlenen ve 14 farklı projenin değerlendirildiği Raci Bademli İyi Uygulamalar Ödülü 2021 Yarışmasından ‘özendirme’ kategorisinde ödül alan proje ile ilgili olarak konuşan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Projemiz, kadınların toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle fizik-mekânda yaşadıkları zorlukları bertaraf etmenin yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına katkı koymayı hedefliyor. Bu proje ile kadınlarımızın, cinsiyetlerinden kaynaklanan tüm özellikleriyle bir birey olarak kentin her alanında güvenli bir şekilde yaşamasını, çalışabilmesini, kısacası var olabilmesini amaçlıyoruz. Kentlerin, kadın dostu olması gerektiğine ve planlamalarda bu konuya öncelik verilmesine inanıyoruz. Çiğli’deki uygulamamızın Türkiye’nin önde gelen şehircilik ödüllerinden birini almış olması bizi daha da cesaretlendirdi. Projemizi daha da geliştirerek, uygulanabilirliğini artırmayı amaçlıyoruz. Projemizin yürütücüsü Doç. Dr. Mercan Efe Güney’e, sahada çalışan yeni mezun 5 kadın şehir plancımıza, Odamızın kadın meclis üyelerine, Mimarlık Komitemizin kadın üyelerine ve proje ortağımız Çiğli Belediyesi’ne çok teşekkür ederim ”dedi.

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü de, prestij ödülüyle gururlandıklarını belirterek, “Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi ve mekânsal anlamda kadınların güçlendirilmesi için yerel yönetimlerin üzerine önemli görevler düşüyor. Çiğli Belediyesi olarak, biz de bu bilinçle hizmet ve projeler üretiyoruz. İzmir Ticaret Odası ile birlikte yürüttüğümüz projenin aldığı bu ödül bizleri çok mutlu etti. Gösterdikleri dayanışma ve iş birliğinden dolayı İzmir Ticaret Odası yetkililerine teşekkür ediyorum. Kadınların, hayatın her alanında daha güçlü, özgür ve etkin olması adına destek olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ