Kuveyt Türk’ün Ar-Ge ve teknoloji geliri 62 milyon TL’yi aştı
TÜRKİYE’DE İKİ AR-GE MERKEZİNE SAHİP OLAN KUVEYT TÜRK, AR-GE MERKEZLERİNDEKİ TEKNOLOJİ-İNOVASYON ÇALIŞMALARINA 11 YILDIR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR. AR-GE SATIŞLARINDAN ELDE ETTİĞİ GELİR 62 MİLYON TL’Yİ AŞAN BANKA, İŞTİRAKİ ARCHİTECHT TARAFINDAN GELİŞTİRİLEN TEKNOLOJİLERİ DE 20 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR.
Türkiye’de iki Ar-Ge merkezine sahip olan Kuveyt Türk, Ar-Ge merkezlerindeki teknoloji-inovasyon çalışmalarına 11 yıldır aralıksız devam ediyor. Ar-Ge satışlarından elde ettiği gelir 62 milyon TL’yi aşan banka, iştiraki Architecht tarafından geliştirilen teknolojileri de 20 ülkeye ihraç ediyor.
Kuveyt Türk, dijital dönüşüm yolunda attığı adımlarla müşterilerine en iyi hizmeti sunabilmek için Ar-Ge merkezlerindeki teknoloji-inovasyon çalışmalarına 11yıldır aralıksız devam ettiriyor. Türkiye’de bir finans kuruluşu tarafından hayata geçirilen ilk Ar-Ge merkezini 2010 yılında İstanbul’da kuran ve 2017 yılında da Konya’da açtığı Ar-Ge merkeziyle bugün Türkiye’de iki Ar-Ge merkezine sahip tek finans kuruluşu unvanına sahip olduğu belirtilen Kuveyt Türk, bu merkezlerde birçok inovatif ürün ve hizmeti hayata geçirirken, eğitimleriyle de Ar-Ge dünyasını destekliyor.
Dijital kanalların önemini yıllar önceden öngörmüş, bu yönde önemli projeleri hayata geçirmiş ve aksiyonları vaktinde almış bir katılım finans kuruluşu olan bankanın, Ar-Ge merkezlerinde geliştirdiği projeler arasında, operasyonel verimlilik sunan BOA Bankacılık Platformu, şubelerin hizmet zenginliği ile ATM’nin pratikliğini buluşturan XTM, katılım finans alanında bir ilk olan dijital finans platformu Senin Bankan, KOBİ’lere yönelik geliştirilen CebimPOS, şubeye gitmeden internet veya mobil şube aracılığıyla finansman kullanma imkânı veren Online Finans Sistemi, yine Türkiye’de bir ilk olan kira sertifikası (sukuk) halka arz işleminin uygulama modülü gibi birçok yenilik yer alıyor.
Banka, açık bankacılık ve platform bankacılığı çalışmaları doğrultusunda kurduğu API Market platformu üzerinden 80’in üzerinde API servisi de sağlanıyor. Bankanın, API Market platformu üzerinden sunduğu veri paylaşımı sayesinde FinTech’ler mobil uygulamalarında yenilikçi ürün ve hizmet geliştirebiliyor.
“Ürün ve hizmetlerimizi yerli ve milli imkanlarla geliştiriyoruz”
Kuveyt Türk Bankacılık Servis Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Finans sektöründe, rekabette öne çıkmanın ve insan odaklı hizmet anlayışının temelini artık dijital teknolojiler oluşturuyor. Teknolojiyi rekabet avantajına çevirmek ve müşterilerimize en iyi hizmeti sunmak için Ar-Ge ve inovasyonun giderek öneminin artacağı bilinciyle iki Ar-Ge merkezi kurduk ve çalışmalarımızı 11 yıldır aralıksız sürdürüyoruz. Yerli imkanlarla ve milli bir bakış açısıyla geliştirdiğimiz ürün ve hizmetlerimizle katılım finans sektöründeki öncülüğümüzü Ar-Ge dünyasına da taşıyoruz. Ar-Ge merkezlerimiz ve iştirakimiz olan Architecht Teknoloji ile birlikte bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dijital kanallara, açık bankacılığa, yapay zekâ alanlarına yatırımlarımızı artırmaya devam edeceğiz” dedi.
“12 patentin fikri mülkiyet haklarına sahibiz”
Ar-Ge merkezlerinin patent başvurularının ve bilimsel yayınlarının devam ettiğini ifade eden Yılmaz, “Banka olarak 12 patentin fikri mülkiyet haklarına sahibiz. Ayrıca bugüne kadar çalışanlarımızın Ar-Ge projelerimizin araştırma safhalarının ve sonuçlarının paylaşıldığı yayın, makale ve bildirilerin sayısı 80’i aşmış durumda. Ar-Ge çalışmalarında insan kaynağının en önemli unsur olduğunun farkındalığıyla çalışanlarımızın yüksek lisans ve doktora süreçlerini destekliyor, üniversitelerle iş birliklerimizi geliştirmek için çalışanlarımızı akademik camiayla buluşturuyoruz. Test mühendisliği ve API bankacılığı sertifika programımızı da kararlı şekilde sürdürüyoruz. Bir yandan Ar-Ge merkezlerimizde yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirmeye devam ederken, diğer taraftan bu alanda kariyer yapmak isteyen gençlerimiz için istihdam imkânları sunuyoruz. Ar-Ge ve inovasyon alanındaki fikirlerini hayata geçirmek isteyen gençlerimizi bankamıza katılmaya davet ediyoruz” diye konuştu.
Ar-Ge satışlarından 62 milyon TL gelir
Bankanın Ar-Ge merkezleri, geliştirdiği ürünlerle hem ithal ikamesine hem de doğrudan ihracatla ülke ekonomisine katkıda bulunuyor. Ar-Ge’nin en önemli gereksinimlerinden biri olan ticarileşme sürecine 2016 yılında kurduğu teknoloji şirketi Architecht ile hız veren banka, geliştirdiği ana bankacılık sistemi BOA’yı hem Türkiye’de yeni kurulan katılım banklarının hem de yurt dışındaki bankaların hizmetine sunuyor. İhraç edilen bankacılık yazılım ürünlerinin tamamı Türk mühendisler tarafından öncü teknolojilerle geliştiriliyor. Ar-Ge satışlarından elde ettiği geliri 62 milyon TL’ye yükselten banka, geliştirdiği teknolojileri, yüzde 100 iştiraki Architecht aracılığıyla 20 ülkedeki 60’tan fazla bankaya da ihraç etti.
Master ve doktoraya 50 bin TL’ye varan destek
Banka, Ar-Ge merkezinde görev yapan personelin yüksek lisans veya doktora eğitimi almalarını teşvik ederek ve destekleyerek sektörde farklı bir yaklaşımı da ortaya koyuyor. Bilgi teknolojileri personel sayısını 2015 yılından bu yana yüzde 26 artışla 420’ye yükselten banka, tezli yüksek lisans yapan Ar-Ge çalışanlarına 25 bin TL eğitim desteğinin yanı sıra 35 gün ücretli izin veriyor. Banka, tezsiz yüksek lisans yapanlara ise 12 bin 600TL eğitim ücreti desteği veriyor. Doktora yapan Ar-Ge çalışanları ise Kuveyt Türk’ün 50 bin 400 TL ücret desteğinden faydalanırken eğitim boyunca da 55 gün ücretli izin kullanabiliyor. Yüksek lisans ve doktora mezunlarına her ay brüt 2 bin 100 TL eğitim tazminatı ödenirken, haftada 1 gün de akademik çalışma izni veriliyor.
Kuveyt Türk’ün Ar-Ge projelerinin araştırma safhalarının ve sonuçlarının paylaşıldığı yayın, makale ve bildirilerin sayısı Ekim ayı itibarıyla 83’ü bulmuş durumda. Tüm bunların yanı sıra Ar-Ge ödül teşvik sistemi de uygulayan banka, fikrin bulunması ve başarıyla tamamlanması neticesinde yurt içi patent alan projeler geliştiren çalışanları için 6 bin 300 TL, uluslararası patent alan proje geliştiren çalışanlarına ise 7 bin 350 TL ödül veriyor.