Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Vatandaşa Hizmet

Giresun’da ’Fındıkta Lisanslı Depoculuk Çalıştayı’ düzenlendi

GİRESUN’DA DÜZENLENEN “FINDIKTA LİSANSLI DEPOCULUK” ÇALIŞTAYINA GİRESUN VALİSİ ENVER ÜNLÜ, GİRESUN TİCARET BORSASI BAŞKANI HAMZA BÖLÜK, KARADENİZ FINDIK VE MAMULLERİ İHRACATÇILARI BİRLİĞİ BAŞKANI EDİP SEVİNÇ, TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ ARSLAN SOYDAN İLE İLGİLİ KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YETKİLİLERİ KATILDI.

Giresun’da ’Fındıkta Lisanslı Depoculuk Çalıştayı’ düzenlendi

Giresun’da “Fındıkta Lisanslı Depoculuk” çalıştayı düzenledi.

Düzenlenen çalıştaya Giresun Valisi Enver Ünlü, Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.

Çalıştayda konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, “Fındık gerçekten Allah’ın bir nimeti. Dünyada da, eğer küresel iklim değişikliği dediğimiz hikaye bize bir sürpriz hazırlamazsa, hem, görece üstün olduğumuz, eğer biraz akıllı davranırsak, ticaretini derinleştirebilirsek bize bir değer olarak uzun süre hizmet etme imkanı olan kamusal bir ürün olarak görmemiz gerek. Ticaret Bakanlığı işin üretim kısmında değil ama, ticarileşme kısmında ciddi bir değerlendirmeler yapıyor. Lisanslı depoda bu ürünün daha iyi değerlendirilebilmesi bakımından önemli bir enstrüman olarak duruyor. Ancak tabi fındığın yapısından, üretim yapısından, ticaretindeki bir kısım hususlardan dolayı fındığın gerçekten lisanslı depo içinde çok az yer bulabilen bir ürün oldu. Geçmişte biliyorsunuz Ünye’de bir denemesi yapıldı. Öyle bir şansızlık oldu ki, fındığın hiç olmadığı bir zamanda bu işin devamı mümkün olmadı. İnsanlarda lisanslı depo konusunda bir bilgi eksikliği, bir farkındalık eksikliği olduğu ortaya çıkıyor. 5 bin, 10 bin tonluk talepler gelirse bizim arkadaşlarımız onu değerlendirecektir. O konuda düzenleme yapacaklardır. Ordu’da, Ünye’de, Fatsa’da, Samsun’da veya Batı Karadeniz’de 5 bin ton lisanslı depo talep edilmesinde bir problem olmadığını düşünüyorum. Bu konuda yatırımcıların lisanslı depo başvurularını bekliyoruz. Uygun yerlerde, birbirine rakip olmayacak yerlerde biz de talepleri değerlendirmeye hazırız” dedi.

TMO alımları fındık üreticisi için sigorta

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal ise fındıkta 2021 sezonunu verimli geçtiğini belirterek lisanslı deponun da fındıkta bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

TMO Genel Müdürü Güldal, “2021 yılı fındık sezonunun hemen hemen tam ortasındayız. Lisanslı deponun biz de bir ortağıyız. Çünkü lisanslı deponun hemen hemen en çok hizmet verdiği kuruluş TMO. Bu lisanslı depo fındıktaki ilk örnek. Ama ilk olmasın, devamı da gelsin. Yeni depolar olsun, oluşsun talebindeyiz. Lisanslı deponun en büyük müşterisi biziz. Böyle bir garantisi olan başka bir sektör yok. 200 bin ton civarında bir depo kullanan bir kuruluşuz. Artık her yıl fındık görevimiz olmaya başladı. Bu yıl 9. defa görev aldık. Haliyle böyle bir garantisi olan sektörün sahipsiz kalmaması lazım. Diğer illerimizde de 17 bin değil, 30-40 bin tonluk lisanslı depolar olması lazım. 2021 yılı sezonu gayet verimli geçiyor. Her ne kadar iklimsel şartlardan problem yaşansa da bu süreç büyük ölçüde aşıldı. TMO olarak kriterlerimizi bu senenin getirmiş olduğu olumsuzluklara karşı bir miktar esnettik. Geldiğimiz noktada önemli bir ürün miktarı TMO stoklarına intikal etmiştir ve devam etmektedir. Randevular üreticilerimiz tarafından alınmakta. Günü geldiğinde de teslim etmektedirler. Şuanda rutubetle ilgili çok fazla problem kalmış değildir. Baktığımızda son dönemlerinden birini gerçekleştirmeye doğru gitmekteyiz. Bu da bizim açımızdan sevindirici. Şunu biliyoruz ki, TMO’nun alım yaptığı dönemlerde özellikle fındık üreticilerimiz için bir sigorta anlamı taşıyor“ diye konuştu.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ