Site rengi

Tasarım

Geniş
Kutulu
Vatandaşa Hizmet

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Miran: “Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır”

EĞİTİM BİR SEN ANTALYA ŞUBE BAŞKANI EYÜP BÜLENT MİRAN, “ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK ŞEKİLDE ÇIKARILMALIDIR. ÇIKARILIP YÜRÜRLÜĞE KONULACAK KANUNUN HEDEFLER VE GERÇEKLER BAĞLAMINDA ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN BİR KANUN OLARAK DÜZENLENMESİNİ BEKLİYORUZ. BU MÜMKÜNDÜR, BEKLENTİ DE BU DOĞRULTUDADIR. AKSİ HÂLDE YAPILACAK ÇALIŞMA ANLAMSIZLAŞIR” DEDİ.

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Miran: “Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır”

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, “Öğretmenlik Meslek Kanunu beklentileri karşılayacak şekilde çıkarılmalıdır. Çıkarılıp yürürlüğe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Bu mümkündür, beklenti de bu doğrultudadır. Aksi hâlde yapılacak çalışma anlamsızlaşır” dedi.

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, eğitim çalışanlarının 3 yıl önce sözü verilen Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılmasını beklediğini söyledi. Yönetim kurulu üyeleri ile yönetim binasında basın açıklamasında bulunan Miran, “Ülkemizde fiilî olarak görev yapan öğretmen sayısı 1 milyon 200 bini aşmış iken, öğretmenlerin yetiştirilmesinden emekliliğine kadar olan her aşamayı içeren, öğretmenlik mesleğini bütün olarak ele alan bir kanunun olmaması büyük bir eksikliktir. Eğitimde örnek gösterilen ülkelerde olduğu gibi, öğretmenliğin kamu sistemi içerisinde eğitim-öğretim hizmetleri sınıfı kariyer mesleğine uygun bir kanuna kavuşturulması artık daha fazla ertelenmemelidir” dedi.

“Uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini istiyoruz”

Çıkarılacak olan kanunda öğretmenlerin itibarının daha da artmasını beklediklerini belirten Miran, “Yönetmeliklerle, genelgelerle oluşan görev, yetki, ehliyet, liyakat noktasındaki dağınıklığın giderilmesi için Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun ivedilikle yürürlüğe konulması elzemdir. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkarılması hedefine 11. Kalkınma Planı’nda ve Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’nde yer verilmesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen, ne yazık ki öğretmenlerin mesleklerini, hak ve yetkilerini koruyup geliştirecek nitelikte bir meslek kanunu beklentisi hâlâ karşılanamamıştır. Çıkarılıp yürürlüğe konulacak kanunun hedefler ve gerçekler bağlamında uluslararası standartlara uygun bir kanun olarak düzenlenmesini bekliyoruz. Bu mümkündür, beklenti de bu doğrultudadır. Aksi hâlde yapılacak çalışma anlamsızlaşır” açıklamasını yaptı.

“Öğretmenin itibarını hem korumaya hem de yükseltmeye yaramalıdır”

Miran konuşmasını şöyle sürdürdü: “Medeniyetimizin yüklediği değeri sosyal ve ekonomik statü açısından gerçekleştirecek kanun, öğretmenin itibarını hem korumaya hem de yükseltmeye yaramalıdır. Eğitim çalışanlarının güçlü sesi, genel yetkili sendikası olarak, gerek akademik yayınlar gerek raporlar gerekse alan taramalarıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu için nelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduk. Çağın gereklerini ve öğretmenlerimizin beklentilerini karşılayacak şekilde 2018 yılında hazırladığımız “Öğretmenlik Meslek Kanunu İhtiyaç ve Öneriler” başlıklı raporumuzla genel çerçeveyi çizdik. ‘Meslek kanunu, öğretmene destek kanunu olmalı’ diyerek beklentilerimizi ifade ettik. ‘Nasıl bir meslek kanunu olmalı, meslek kanununda neler yer almalı’ sorularının cevabını bir eğitim sendikası olarak verdik.”

“Bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir”

Kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlik ayrımının ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Miran, “Resmî eğitim kurumlarındaki bütün öğretmenlerin kadrolu olarak istihdam edilmesi; mesleğimizde ilerlememizi sağlayacak şekilde kariyer basamaklarının yeniden hayata geçirilmesi; istihdamda güçlük çekilen bölgeler başta olmak üzere zorunlu hizmet gibi zorlayıcı dayatmalar yerine teşvik edici uygulamaların getirilmesi; eğitim kurumu yöneticiliğinin eğitim-öğretim sınıfı içinde ama ikincil görev olmaktan çıkarılarak müstakil bir kadro olarak düzenlenmesi; yöneticilik süreçlerine geçiş ve statüsü ile bu pozisyonlardaki mali, özlük ve sosyal hakların da mutlaka meslek kanununda tanımlanması; resmî veya özel öğretim kurumu ayrımı yapmaksızın bütün öğretmenleri kapsayan bir meslek kanununu hayata geçirilmelidir. Meslek kanunu, içeriği itibarıyla öğretmenlerin atamadan yer değiştirmeye, yetişmeden gelişmeye, eğitim imkânlarından kariyer basamaklarına erişime, ehliyetten liyakate kadar ayrımcılık ya da ayrıcalıktan uzak, objektif hükümler ihtiva etmelidir” ifadelerine yer verdi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ